Blog

Een Persoonlijke zoektocht die leidde naar een Impactvolle beweging

Geschreven door Redactie Artsen van morgen | Apr 22, 2025 2:22:43 PM

Hoe geef je richting aan je loopbaan als jonge medicus? Hoe maak je keuzes die bij je passen in een systeem dat vooral draait om doorgaan? En hoe vind je werkgeluk in een sector die zoveel van je vraagt? Het zijn vragen waar Alex Saad –  oprichter en directeur van Artsen van morgen – tijdens zijn studie geneeskunde persoonlijk mee geconfronteerd werd. Wat begon als een persoonlijke zoektocht, groeide uit tot een organisatie die jonge artsen ondersteunt in het vinden van hun eigen koers, weloverwogen en vol overtuiging.

Van ambitie naar heroriëntatie

Alex begon zijn studie geneeskunde met een duidelijk doel: cardiothoracaal chirurg worden. Een uiterst ambitieus pad binnen de ziekenhuiszorg. Naarmate de opleiding vorderde, groeide echter zijn behoefte aan balans en zingeving. Hij merkte dat samenwerken in het belang van de patiënt zijn oorspronkelijke motivatie was – iets wat hij binnen het ziekenhuis niet altijd terugvond. Daarnaast begon hij tot steeds meer inzichten te komen over het leven van een ziekenhuisspecialist. ''Het ziekenhuis kwam steeds verder van mij af te staan en daarmee stond alles op losse schroeven''. 

 Ik bevond me tussen wal en schip  

Ondanks zijn goede prestaties kwam hij in een spanningsveld terecht tussen de verwachtingen van het systeem en zijn persoonlijke waarden. "Ik bevond me tussen wal en schip. Enerzijds had ik de kennis en vaardigheden; anderzijds miste ik richting, ruimte en begeleiding om te ontdekken waar ik écht gelukkig van zou worden. Mijn oorspronkelijke doel, cardiothoracaal chirurg worden, had ik inmiddels laten varen, maar een alternatief lag nog niet klaar."

 

De oprichting van Artsen van morgen

Wat begon als een zoektocht naar professionele identiteit, mondde uit in een missie: in 2022 richtte Alex Artsen van morgen op – een organisatie die jonge artsen begeleidt in het maken van bewuste keuzes en het ontwikkelen van leiderschap.

 De zorg heeft mensen nodig die niet alleen weten wat ze doen, maar ook waarom ze het doen  

Cijfers van het Capaciteitsorgaan in samenwerking met Nivel tonen aan dat basisartsen gemiddeld 3.7 jaar wachten met de instroom in een medisch specialisme. Er lijkt een structurele mismatch te bestaan tussen het medisch curriculum en de realiteit van de praktijk. Alex licht toe: "Bijna 70% van alle basisartsen werkt uiteindelijk buiten het ziekenhuis, terwijl 95% van de coschappen juist op het ziekenhuis gericht is."

Hoewel sommige opleidingen deze scheefgroei erkennen, blijft het tempo waarin verandering plaatsvindt te traag. "Alle fantastische zorg buiten het ziekenhuis is ooit opgezet om de dure, specialistische ziekenhuiszorg te ontlasten. Door nu te investeren in aandacht voor artsenwerk buiten het ziekenhuis, kunnen we structureel bijdragen aan een gezondere balans."

 
Een solide fundament voor duurzame artsen

Artsen van morgen richt zich op artsen in de beginfase van hun carrière – een periode waarin beslissingen vaak worden ingegeven door externe factoren of toeval. Denk aan een eerste artsenbaan bij het laatst gelopen coschap, bij een instelling waar je ex-studiegenoot is gestart, of bij het verpleeghuis om de hoek. Hier ligt vaak dus geen goed gemotiveerd en weloverwogen besluit- maar de welbekende 'comfort-zone' aan ten grondslag. Precies op dat punt maakt de organisatie het verschil.

 We bieden een stevig fundament waarin jonge artsen kunnen onderzoeken wie ze zijn, wat ze belangrijk vinden en welk pad daarbij past 

De trajecten combineren praktijkervaring met professionele coaching, intervisie en persoonlijke begeleiding. Basisartsen krijgen de ruimte om in een veilige setting fouten te maken, te reflecteren en met hernieuwde energie keuzes te maken die écht bij hen passen.

"Wij zijn de enige organisatie die zich volledig richt op basisartsen én expliciet alle carrièremogelijkheden buiten het ziekenhuis belicht. Die combinatie is uniek en vormt een noodzakelijke aanvulling op het bestaande curriculum", vertelt Alex trots.

Elke basisarts wordt direct gekoppeld aan een medische carrière adviseur met ervaring in verschillende disciplines – iets wat Alex zelf tijdens zijn opleiding erg heeft gemist. "Precies dit type begeleiding had ik destijds hard nodig. Het ontbreken hiervan, was voor mij de reden om het zelf te creëren."

 
Mensgericht, kleinschalig en toekomstbestendig

Wat de aanpak van Artsen van morgen kenmerkt, is de mensgerichte en kleinschalige benadering. Iedere arts wordt als individu begeleid – met aandacht voor vakbekwaamheid, welzijn, waarden en leiderschap. 

 We helpen artsen om niet alleen hun vak goed uit te oefenen, maar ook regie te nemen over hun eigen ontwikkeling en werkgeluk 

De trajecten zijn dus geen tijdelijke overbrugging, maar een bewust fundament voor een duurzame loopbaan. "Alles wat we doen is zorgvuldig doordacht. Daarbij staat het belang van de arts altijd centraal. De gehele zorg heeft baat bij basisartsen die weloverwogen hebben gekozen voor een specialisme, vanuit een overtuiging doorstromen in opleiding en tot aan hun pensioen met plezier als specialist blijven werken!"

 
Nieuwe generatie leiders in de zorg

Volgens Alex is het essentieel dat jonge artsen al in een vroeg stadium leren hoe ze richting kunnen geven – aan hun eigen pad én aan de zorg als geheel. "Artsen van morgen zijn leiders in wording. Het is aan ons om hen daar nu al in te begeleiden en erkennen."

Binnen de Artsen van morgen Academy ligt de nadruk op leiderschapsvaardigheden, zelfinzicht en communicatie – thema’s die in de geneeskundeopleiding nog onderbelicht zijn, maar in de praktijk onmisbaar blijken. ''Zo bieden wij artsen met interesse in de huisartsopleiding onder andere een STARR-training aan, bereiden wij artsen voor op verbale en/of fysieke agressie op de werkvloer, hebben wij aandacht voor diversiteit en inclusie en reiken wij handvatten aan als het gaat om time-management en productiviteit'', vertelt Alex. 

 
Tot slot: wat wil je jonge artsen meegeven?

Alex: "Groeien doet pijn en gebeurt niet vanzelf. Bewustwording hiervan stelde mij gerust en gaf mij kracht om juist in de diepste dalen door te kunnen gaan."

 Laat je niet zomaar leiden door het systeem. Stel vragen, vertrouw op je intuïtie en wees niet bang om even stil te staan – dáár begint de richting vaak 

"Ik moedig iedere jonge arts aan om fouten te durven maken. Zolang je op momenten bewust onbekwaam bent en deze fouten op een veilige manier kunt maken, is dat de beste leerschool", sluit Alex af. 

 
Interesse in een oriënterend gesprek?

Sta je aan het begin van je loopbaan als arts en wil je onderzoeken welke richting écht bij jou past? Klik hier en plan vrijblijvend een gesprek in met één van onze ervaren medische carrière adviseurs!